Na obisku pri novem direktorju Narodnega parka Őrség na Madžarskem

   D. Pajtler, 23. 4. 2024

16. aprila 2024 sta se v. d. direktorice JZ KP Goričko Darja Pajtler in generalna konzulka Republike Slovenije v Monoštru ga. Dubravka Šekoranja sestali s predstavniki narodnega parka Őrség in njegovim direktorjem g. Csabo Némethom. Na obisku je predstavil vsak svojo institucijo, delovanje in organizacijo.

Območje Narodnega parka Őrség je veliko 44.000 ha. V lastnem upravljanju in gospodarjenju imajo 5.800 ha zemljišč, od tega 3.000 ha gozdov. Imajo tudi več čred govedi, skupno 300 glav živine, prav tako pa posedujejo evropske bizone oz. zobre. V NP Őrség je zaposlenih 78 ljudi. Med njimi je 12 naravovarstvenih nadzornikov, ki imajo pristojnost naravovarstvenega nadzora tudi izven območja parka. Park ima muzej na prostem v vasi Szalafő, 33 ekoturističnih objektov, 5 centrov za obiskovalce, 22 učnih poti in 1 arboretum. V NP Őrség imajo naloge razdeljene na finančni, strokovni in projektni del. Tesno sodelujejo z lokalnimi skupnostmi za ohranjanje krajine in naravnih vrednot narodnega parka z izboljšanjem kakovosti življenja prebivalcev narodnega parka ter povečanjem števila in zadovoljstva njegovih obiskovalcev, pri čemer naravnih vrednot ne želijo samo ohranjati, temveč o njih ozavestiti in seznaniti čim več ljudi. Navedli so tudi, da park v povprečju na leto obišče 70.000 obiskovalcev.
Dogovorili smo se za nadaljnje sodelovanje obeh parkov, KP Goričko in NP Őrség.

Na koncu je bila skupaj z direktorjem NP Őrség in generalno konzulko RS v znak prijateljstva in kot simbol slovenstva v parku pred ustanovo NP Őrség posajena sadika Tilia cordata, drobnolistna lipa oz. lipovec, katero je podaril JZ KP Goričko.