Klavirski recital Leonarda Kobala

Gradovi so bili v mirnih zgodovinskih obdobjih središča znanosti in umetnosti in v nedeljo, 28. aprila 2024,  je po zimskem zatišju tudi naš grad ponovno zazvenel v ubranih zvokih klavirja.
Študent  prvega letnika pri prof. Riti Kinki na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, Leonard Kobal, domačin iz Kuzme, je  navdušil številno občinstvo, za katerega je bila poročno – koncertna dvorana skoraj premajhna.


 L. Klar

Recital je začel z  Beethovnovo Sonato v e-molu, op. 90, poznim delom, nastalim v obdobju popolne gluhote, ki je prizadela enega največjih predstavnikov klasicizma.
Leonard je prepričljivo izvedel to emotivno kompleksno delo. V prvem stavku je bilo možno slišati skladateljev notranji dvoboj, drugi stavek je pa bil izveden nežno, kot pogovor z ljubljeno osebo.
Občinstvo ga je nagradilo s predanim aplavzom, saj je bilo v publiki veliko njegovih občudovalcev že iz otroško-mladostnega obdobja, kajti tokratni koncert je bil že njegov šesti v koncertni dvorani gradu Grad.
Sledila je Balada v g-molu, op. 23, F. Chopina.
Mladostno, a genialno delo velikega romantika je bilo izvedeno z veliko intenzivnostjo, kjer ima interpret možnost izraziti svoj zreli emotivni in dinamični razpon. Leonard ga je izvedel mojstrsko tenkočutno.
Zadnje, najbolj obsežno in zahtevno delo, Sonata v b-molu, op. 36, Sergeja Rahmaninova, je bilo izvedeno energično, ekspresivno, interpret je pokazal veliko posvečenost detajlom, kakršne je mogoče slišati le redko.
Sonata je izzvenela v navdušen aplavz več kot 100 obiskovalcev, ki so pričakovali še dodatek.
S kratko, a izrazno močno miniaturo Skrjabina je mladi umetnik, ki je prejel številne nagrade na prestižnih glasbenih tekmovanjih doma in v tujini, zaključil večerni recital.



 L. Klar

Po koncertu je pod veličastnimi arkadami številno občinstvo zaključilo svoj obisk v prijetnem druženju ob pogovoru in užitkih za brbončice.
Talent je dar, s katerim se rodimo, da pa iz njega obogatimo sebe in svet, ga je potrebno mojstriti z vso resnostjo in predanostjo, ki jo Leonard čuti, saj le-ta izhaja iz njegove globine in ga motivira pri študiju.

Želimo mu še veliko uspehov poustvarjanja in ustvarjanja, saj je Leonard Kobal tudi skladatelj, o katerem bomo nedvomno še slišali.